Svinjina

Stegno

Sočno stegno je primerno za pripravo zrezkov, pečenk, za dušenje in suhe pršute.

Ledveni del

Mehki in sočni ledveni del najbolje tekne kot slasten file v mrežici, kot prilogo serviramo mlado zelenjavo s sladkim krompirjem. Uporabljamo ga tudi na žaru, za cvrtje, pečenko ali prekajevanje.

Hrbet

Kare je izvrstno pripravljen kot glazirana pečenka z limoninim sokom, kot prilogo postrezite pražen krompir s peteršiljem in svežimi zelišči. Fino ga lahko pripravite tudi na žaru.

Vrat

V kosu je odličen za pečenje v pečici, skupaj z mladim krompirjem in zelenjavo. V lepo narezanih kosih svinjsko pečenko priporočamo z brstičnim ohrovtom in s slanim krompirjem. Odličen pa je tudi v obliki nabodal pripravljen na žaru.

Pleče

Sveže meso nadrgnemo s poprom, kumino in česnom ter pečemo v pečici, ko postane zlato-rumeno, ga serviramo s slivovo omako in pire krompirjem. Odlično je tudi za pečenje v kosu in dušenje ter v obliki kock za golaž.

Prsi

Svinjske prsi nadevamo s kruhom, pomešanim z mladim grahom, s peteršiljem in kumino. Nadevane prsi polijemo s stepenimi jajci in pečemo v pekaču, da zlato porumenijo. Odlične so tudi kot pečenka ali za prekajevanje.

Rebra

Svinjska rebrca natremo z začimbami in jih serviramo hrustljavo zapečena k različnim prilogam iz krompirja, dušeni zelenjavi ali h kislemu zelju. Odlična so tudi na žaru ali za prekajevanje.

Potrebušina

Uporabljamo za sočne pečenke v enem kosu, zraven postrežemo hrustljavo zapečen krompir. Iz nje lahko pripravite tudi slastno rolado.

Golen

Golen najbolj tekne v obliki pečenke ali prekajena za kuhanje.

Podlaket

Podlaket je najbolj fina kot pečenka ali prekajena za kuhanje.

Svinjska ribica

Najbolj mehak, sočen in nemasten del svinjskega mesa. Ribica je slastna kot pečenka v kosu. Odlična pa je tudi na žaru, v obliki nabodal ali slastnih medaljončkov.