Vegetarijanski žar za vse okuse


Potrebujemo

Sestavine

  • Raznovrstna zelenjava (pesa, korenje, gobe, bučke, jajčevci, čebula, paprika)
  • Koruza (v storžih)
  • Sir za žar
  • Tofu
  • Poljubno sadje (ananas, breskve, banane, marelice)
  • Dodatki za sadno sladico (med, karamela, orehi, smetana, vanilijev sladoled)

Oznake receptov:

Vegetarijanski žar za vse okuse

Zahtevnost
60 min Čas priprave
Št. oseb

Čas poletja je čas žara, piknikov in prijetnih druženj. Seveda pa ob tem nikakor ne sme manjkati dobra hrana. 

Ker ima vsakdo specifičen okus, je naloga žar mojstra, da zadovolji prav vsakega. Ko govorimo o mesu, vegetarijanskih jedeh, prilogah ali sladicah – najpreprosteje je, da miza ponuja vsakega malo – od sočnih stejkov, nežno mariniranih piščančjih perutničk, popečenih hrenovk, katere obožujejo vsi najmlajši, do zelenjavnih prilog, testeninskih solat ali sira za vse tiste, ki ne spadajo med mesne navdušence ali pa so se odločili za drugačno vrsto prehranjevanja. 

In četudi se mesu nikakor ne bomo izognili, znajo biti tudi vegetarijanske jedi odlična popestritev žara. Lahko jih jemo samostojne ali pa jih kombiniramo z mesnimi jedmi, presenetljivo odlično pa se obnese tudi sadje na žaru! Ste ga že poskusili?

 

POSTOPEK

Priprava zelenjave je precej preprosta: zelenjavo solimo in popramo, narežemo na primerno velike ploščate rezine in jih popečemo na žaru ali ponvi. Po želji jih lahko začinimo tudi z drugimi začimbami, ki jih imamo pri roki, npr. česen ali čebula v prahu, bazilika, origano, rožmarin …

Koruzo nataknemo na daljše palice in popečemo celoten storž – na žaru, za poletne večere pa so odličen prigrizek tudi ob majhnem tabornem ognju.

 

Za posladek imamo lahko vegetarijansko sladico pripravljeno le v nekaj minutah, v slast pa bo šla najverjetneje tudi vsem mesojedcem. 

Da se znebimo priokusa ostalih živil, očistimo žar ploščo in nanjo položimo kose poljubnega sadja – najbolje se obnesejo: ananas, banane, marelice ali breskve. Sadje popečemo na žaru in še toplega postrežemo, čezenj pa po želji prelijemo med ali karamelo, ga posujemo z mletimi orehi in dodamo sladoled ali smetano.

V kolikor ste navdušeni nad idejami, vseeno pa ste mnenja, da ni pravega piknika brez poštenega kosa mesa, preverite pestro ponudbo AVE Grill izdelkov in kot pravi mojster zažarite tudi te. 🙂