Kanapeji od A do Ž

11. 12. 2017Kanape je majhna, pripravljena in lepo dekorirana hrana, ki jo običajno zaužijemo z rokami, pogosto v enem zalogaju. Ime izhaja iz francoske besede »couch«, saj naj bi dodatki na kruhu sedeli kot ljudje na kavču.

Sopomenka je tudi Hors d’oeuvre, kar v prevodu pomeni »ločeno od (glavnega) dela«. Vsako hrano, ki je postrežena pred glavno jedjo, lahko označimo za Hors d’oeuvre, čeprav je fraza omejena na sestavljeno jed, na primer melono s kozjim sirom ovito v pršut lahko označimo za Hors d’oeuvre, medtem ko le narezane melone ne smemo opisati s tem izrazom.

V isto skupino jedi sodi tudi tako imenovani »finger food«, kar pomeni, da jed v usta nesemo s prsti in jo po možnosti pojemo v enem zalogaju (pri grizenju obstaja velika nevarnost, da drugo polovico vržemo na tla). Po slovensko bi jim lahko rekli tudi obloženi kruhki, vendar je ta izraz veliko preozek, kar bomo spoznali v naslednjih vrsticah.

V Franciji so kanapeje začeli streči v osemnajstem stoletju, Angleži pa so novost sprejeli proti koncu devetnajstega stoletja. Takšen način postrežbe hrane poznajo tudi drugi narodi, le imena so različna. Z mezo vam postrežejo na Bližnjem vzhodu in na Mediteranu, zakuska je ruska različica, Španci ponudijo tapas, Japonci pa slovijo po suši-ju.

Kadar med prihodom povabljenih in časom obroka mine daljši čas, lahko gostom postrežemo s kanapeji. Služijo kot lahka predjed, postrežena ob pijači dobrodošlice. Postreženi so lahko za mizo, kot del celotnega obroka, ali pa jih gostom ponudimo še preden sedejo za mizo. Če jih postrežemo, ko gostje še stojijo, jih lahko postrežejo natakarji ali pa jih ponudimo zložene na več mizah.

Kanapeji so običajno sestavljeni iz osnove in nadeva. Pri sestavi kanapejev moramo domišljiji pustiti prosto pot, saj so namenjeni vzbuditvi apetita ali pa kot stimulans pri pijači. Kot osnovo lahko uporabimo v različne oblike narezan kruh, pečeno polento, krekerje, različna testa, list solate, svežo kumarico, rezino pečenega krompirja, kos sadja, … Za nadev lahko uporabimo različne vrste mesa, rib, sira, zelenjave, morskih sadežev, salam, sadja in mnogo več. Zato so okusi običajno slani ali rahlo pikantni, pogosto pa so okusi sestavljeni – slani, sladki, kisli in pekoči. Pomembno je, da so kanapeji lepi tudi na pogled, zato jih moramo okrasiti, za kar lahko uporabimo zelenjavo, sadje ali pa kaviar – kar nam je ljubše.

 

BUČKINI KANAPEJI

Potrebujemo:
300 g bučke
300 g češnjevega paradižnika
koščke sira ‒ riccote
Tradicionalno kmečko šunko AVE
origano
sol
olivno olje

Priprava:
Bučke in paradižnike operemo ter narežemo na kolobarje. Na olivnem olju popečemo bučke, da postanejo mehke in rjave. Na vsak kolobar položimo polovičko češnjevega paradižnika in nekaj sira ter drobno narezano šunko. Po vrhu potresemo origano in pečemo nekaj minut, dokler sir ne postane mehak.

 

KANAPEJI Z DOMAČO ŠUNKO

Potrebujemo:
300 g Mürske šunke
300 g belega sira ali drobno zrnate skute ali riccotte
tribarvni poper
olivno olje (za skuto in riccotto)
sol
sesekljan čili

Priprava:
Domačo pomursko šunko narežemo na tanke rezine, v vsako rezino zavijemo košček nesoljenega belega sira ali žlico skute, ricotte, ki smo ji dodali drobnjak in tribarvni poper (po okusu lahko tudi nekaj drobno nasekljanega čilija). Zavitek povežemo z drobnjakom.

Vse slike so simbolične.